زنده گی نامه حضرت عمر ‘رض’

زندگانی عمر رضی الله عنه در چند سطر:

- عمر سی سال پیش از بعثت رسول اکرم ﷺ به دنیا آمد.


- عمر رضی الله عنه پدر خانم رسول خدا ﷺ ؛ پدر (ام المؤمنین) حفصه رضی الله عنها است.


- او در عمر ۵۵ سالگی خلیفه مسلمانان شد و مدت خلافتش ۱۰ سال و شش ماه به طول انجامید.


- در مدت خلافتش مناطق شام، عراق، فارس، مصر، برقه، طرابلس غربی، آذربایجان، نهاوند و گرگان را فتح نمود و شهرهای بصره و کوفه را نیز بنا نهاد.


- عمر رضی الله عنه اولین کسی بود که تاریخ هجری را تأسیس نمود و از آن استفاده کرد و نیز اولین کسی بود که نماز تراویح را به جماعت اقامه نمود.


- عمر رضی الله عنه در حجرۀ عایشه و در جوار قبر پیامبر ﷺ و ابوبکر صدیق رضی الله عنه مدفون است.


- او ۱۲ فرزند، شش پسر و شش دختر داشت.


نام و نسب عمر رضی الله عنه:

نام او عمر و نام پدرش خطاب فرزند، نفیل، فرزند عبدالعزی است. نسبش در کعب بن لوئی به نسب پیامبر ﷺ ملحق می‌شود.


کینه‌اش (ابو حفص) است. حفص به معنای شیر است، پیامبر ﷺ در جنگ بدر این کنیه را به عمر رضی الله عنه داد. لقب او فاروق است، پیامبر ﷺ روزی که عمر رضی الله عنه ایمان آورد این لقب را به ایشان داد، خداوند با مسلمان شدن عمر رضی الله عنه به اسلام عزت بخشید و او حق را از باطل جدا نمود.


مسلمان شدن عمر رضی الله عنه:

او در سال ششم بعثت مسلمان شد در حالی که هنگام مبعوث شدن رسول خدا ﷺ عمر رضی الله عنه سی سال داشت، و پس از آنکه به دین اسلام گروید به همان سان که قبل از اسلامش مسلمانان را آزار می‌داد کفار را نیز آزار داد و نسبت به آنان تند بود.


بلی، با اسلام عمر رضی الله عنه خداوند دعای پیامبرش ﷺ را قبول نمود که فرمود: خداوندا، اسلام را به واسطۀ محبوبترین این دو مرد (ابی جهل پسر هشام یا عمر بن خطاب) به تو عزت بفرما.


دوران همنشینی عمر رضی الله عنه با پیامبر ﷺ: 

او در زمان صحبت و همنشینی با پیامبر ﷺ مسلمانی متوکل به خدا و مطیع پیامبرش ﷺ بود، بر علیه دشمنان اسلام تند بود و در کارهای حق نیرومند، و به آنچه که خداوند نازل می‌نمود عمل می‌کرد.


عمر رضی الله عنه در تمام جنگ‌ها همراه پیامبر ﷺ شرکت داشت، و پیامبر ﷺ همواره چنان او را تمجید می‌نمود که بر بلندی مقام و منزلتش در نزد آن حضرت ﷺ دلالت داشت. بلی، پیامبر ﷺ در وصف او فرمود: خداوند حق را بر زبان و قلب عمر قرار داده است، و به واسطه‌ی او حق را از باطل جدا نمود.


عمر رضی الله عنه دور اندیش و خردمندی بزرگ بود و در سه مورد خداوند مطابق رأی او آیه نازل کرده است، در هنگام رحلت پیامبر ﷺ عمر رضی الله عنه به شدت محزون گشت و در اثر ناراحتی گفت: رسول خدا ﷺ فوت نکرده بلکه او رفته با خدایش مناجات کند و به میان مردم بر می‌گردد. او اعلام نمود: هر که بگوید رسول خدا ﷺ فوت نموده گردنش را می‌زنم.


پس از رحلت پیامبر ﷺ شدت و تندی عمر رضی الله عنه با دشمنان اسلام اعم از مشرکین و منافقین زبان زد مردم بود. و در زمان حیات رسول خدا ﷺ هر وقت کسی با گفتار یا کردار به آن حضرت بی‌احترامی می‌کرد عمر رضی الله عنه بی‌درنگ از پیامبر ﷺ اجازه می‌گرفت که گردنش را بزند.


پیامبر خدا ﷺ مژدۀ بهشت را به عمر رضی الله عنه داده و او یکی از (عشرۀ مبشره) است. برای مقام و منزلت عمر رضی الله عنه در نزد خداوند همین بس است که رسول خدا ﷺ به هنگام رحلتش از او راضی بود.


صفات عمر رضی الله عنه:

او در خانواده‌ای مشهور، مقتدر و با شوکت پرورش یافت، که خانواده‌ی او در زمان جاهلیت برای قریش همچون سفارتخانه‌ای بود که به هنگام وقوع جنگ و مخاصمه میان طایفۀ قریش با دیگر طوایف افرادی از خاندان عمر رضی الله عنه برای مذاکره و صلح میان طایفه‌های متخاصم فرستاده می‌شد و اگر طایفۀ قریش توسط کسانی نفرت می‌شدند، یا کسی بر آنها فخرفروشی می‌کرد شخصی از خانواده عمر رضی الله عنه برای پاسخ او انتخاب می‌گردید.


او بلند قامت، گندم گونه و دارای صورتی زیبا بود، دستان و پاهای قوی داشت و جلو سرش مو نداشت، عمر رضی الله عنه صاحب جسمی قوی و صدایی بلند بود.


عمر رضی الله عنه در زمان خلافت ابوبکر رضی الله عنه

او برای ابوبکر رضی الله عنه وزیری راستگو و یاوری نیک بود، و به واسطه‌ی او خداوند دل‌های مردم را برای بیعت با ابوبکر رضی الله عنه متحد نمود.


او همان صلابت و استحکام رأی را که در زمان پیامبر ﷺ داشت در دوران خلافت ابوبکر رضی الله عنه نیز ادامه داد و با عنایت به اینکه شخص ابوبکر رضی الله عنه خود مردی حلیم، بردبار و دارای قلبی پر از رحمت و مهربانی بود و وقار و بخشش او سایر صفاتش را تحت تأثیر قرار داده بود لذا [در بعضی مواقع] به رأی عمر رضی الله عنه عمل می‌نمود [۳].


[۳] منظور آن است در بعضی مواقع حاکم نیازمند خشونت و تندی می‌باشد اما ابوبکر رضی الله عنه به خاطر شدت مهربانی و بردباریش نمی‌توانست به خشونت و شدت متمسک شود در بعضی موارد که نیاز به این عمل بود به رأی عمر رضی الله عنه عمل می‌کرد. (مترجم)


عمر رضی الله عنه در عصر خلافت خویش

عمر رضی الله عنه هنگامی خلیفه شد که (اسلام) به شدت نیازمند مردی همچون او بود؛ و مسلمانان در دام جنگ‌های مهلک فارس و روم مانده بودند و نیز مناطق تازه فتح شدۀ اسلامی نیازمند حاکمانی با تقوا و تزکیه شده بود که همانند عمر بن خطاب رضی الله عنه با صلابت، عفت، مهربانی و تیز هوشی با مردم عمل نمایند. آری، عمر رضی الله عنه خلافت را به عهده گرفت و در این مدت برگ زرینی را در تاریخ اسلام رقم زد. او جنگ‌های مسلمانان با دولت‌های فارس و روم را که ابوبکر رضی الله عنه شروع کرده بود با پیروزی مسلمانان و تسلط آنان بر مملکت‌های مصر، شام، عراق و فارس به پایان رساند، او ارکان حکومت را با برترین شیوۀ تشریعی چنان تشکیل و تنظیم نمود که در تاریخ اسلام بعد از رحلت پیامبر خدا ﷺ ماندگار و مشهور شد، و کسانی را بر شهرها حاکم نمود که صفات قدرت، مهربانی، نرمش، تندی، عدالت و تسامح را در خود جمع نموده و حکومت عمر رضی الله عنه در این مورد ضرب المثل شده بود.


خداوند او را رحمت کند و از او راضی شود و به جای اسلام و مسلمین اجر و پاداش زحمت‌هایش را جبران فرماید.

برای دانستن دیگران #شریک_نمایید

نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

زنده گی نامه حضرت محمد ﷺ

آمدن جبریل